eng
Etbin header

MODUS VIVENDI

Pravljično glasbeno potovanje za malo manjše in veliko večje otroke

Modus vivendi


Modus vivendi – kako blag in obenem živahen je zven in kako namiljeno tekoč je ritem te 'oguljene' latinske besedne zveze, katere pomen bi utegnili, kar se da enostavno posloveniti kot Življenski slog, iz katerega lahko sledi Način bivanja, Odnos, ki omogoča sožitje in v neizprosni boj uvede – Znosno razmerje. V neprebojnem zaščitnem sloju, ki na prvo vižo blesteče, sicer pa precej jalovo skuša varovati sebe pred samim sabo, se pojavljajo življenju prijazne razpoke. Strah pred neznanim je tujec, s katerim moramo skleniti zavezništvo še pred napadom.

Modus vivendi (2005) je suitna kompozicija za klasično kitaro in komorno instrumentalno zasedbo. Besedilo v uvodni skladbi Potnik je odlomek iz pesmi Janeza Menarta Vzpon, izdane v zbirki Pod kužnim znamenjem leta 1977.

V živahno Žvižgovko so v želji po zbliževanju z otroki, poleg kitare in violončela, vključene tri okarine – lahko tudi žvižgači, v treh skladbah pa še tolkala. Ker te obogatitve tehnično niso prezahtevne, jih po predhodnem uvajanju, z malo prizadevnosti in veliko dobre volje zmorejo odigrati (odžvižgati) tudi spretnejši otroci s posluhom. Delo je bilo tudi sicer zasnovano kot glasba za otroke, saj sledi avtorjevemu prepričanju, da otroka v sebi nikoli ne bi smeli zapustititi. Pa vendar je nastala glasba, ki vseeno daje kaj več tudi za 'večja ušesa' in od tod podnaslov Pravljično glasbeno potovanje za malo manjše in veliko večje otroke. Otroci pa medtem še vedno niso povsem odrastli. Še dobro.


Skladbe

 1. Potnik, besedilo: Janez Menart (kitara, glas, fr. rog, violončelo)
 2. Ante portas (kitara, fr. rog, violončelo)
 3. Jutri grem na pot (kitara, fr. rog, violončelo)
 4. Fantodfare (kitara, fr. rog, violončelo, glasova)
 5. Žvižgovka (kitara, violončelo, okarine)
 6. Modus vivendi (kitara, oboa, bas boben)
 7. Arabeska (kitara, oboa, bas boben, tarabuka)
 8. Allegro assai (Dust to Shake) (kitara, oboa, violina)
 9. Jutro (kitara, oboa, fr. rog)
 10. Zakaj ne greš tudi ti
  I. Odločitev (kitara)
  II. Izplutje (kitara, violina)
  III. Svetilniki (kitara, violina)
  IV. Labirint (kitara, violina)
 11. Peskovnik (kitara, oboa, violina, violončelo)

Zasedba

Pri krstni izvedbi (2005) Modus vivendi so sodelovali Etbin Stefančič Edi – klasična kitara, glas in ansambel Ante portas v zasedbi: Eva Jurgec – oboa, Marijana Dizdarević – violina, Pavle Rakar – violončelo, Sabina Magajne – francoski rog in posebna gostja Zala Bezlaj – sopranska kljunasta flavta. Na koncertu v Knjižnici Prežihovega Voranca v Ljubljani je 18. decembra leta 2006 Pavla Rakarja na violončelu nadomestil Primož Zalaznik. Oba koncerta sta dokumentarno posneta.