eng
Etbin header

Glasbene delavnice

POSAMIČNO DRUŽENJE

Individualno poglabljanje v 'skrivnosti' igranja klasične kitare in drugih načinov kitarskega izraza.

SKUPINSKO DRUŽENJE

Kot mentor in dirigent Etbin občasno vodi izobraževalno-sprostitvene glasbene delavnice v otroških vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kulturno-umetniških društvih, zdravstveno-terapevtskih ustanovah, domovih za ostarele, na poletnih izobraževalnih in počitniških taborih... Ob spoznavanju bolj ali manj preprostih in tehnično nezahtevnih glasbil različnih glasbenih tradicij (Orffov instrumentarij), se udeleženci ozaveščajo pomena tišine, zakonitosti zvoka in glasbe. Glasbeno predznanje ni pogoj, saj v okviru svojih zmožnosti izkusijo veselje in lepoto skupinskega ustvarjanja v orkestru. Sproščenost pri raziskovanju zvokov zlahka prehaja v hrup, vendar se ob pozornem in prizadevnem sodelovanju pod vodstvom izkušenega mentorja, že v drugi šolski uri razvije v preprosto, a poslušljivo celoto.

GLASBENOSOCIALNA AKTIVNOST

Etbin

S svojim pojmovanjem umetniškega ustvarjanja Etbin presega okvire 'zgolj' kulturniškega delovanja. S pedagoškim in glasbenim posluhom pozorno posega v širši psihosocialni prostor tako ali drugače 'ogroženih' ljudi, najpogosteje otrok.

Etbinovi začetki vodenja glasbenih delavnic tako z odraslimi kot z otroki segajo v sredino osemdesetih let prejšnjega stoletja: od hitrih tečajev kitare na Delavski univerzi v Ljubljani, preko aktivnega povezovanja glasbe in plesa na plesnih seminarjih v organizaciji Zveze kulturnih društev Slovenije, do večletnega dela z otroki s posebnimi potrebami v Dijaškem domu Srečko Kosovel v Trstu.

Pod okriljem ljubljanskega KUD France Prešeren se je kot aktivist Projekta pregnanci vključil v delo z otroki vojnih pregnancev, ki jih je ob izbruhu balkanske krize Slovenija 'gostila' v številnih zbirnih centrih. Med vsemi orkestri s pretežno Orffovim instrumentarijem, ki jih je v teh centrih vodil med letoma 1993 in 2001, sta izstopala škofjeloški in tolminski. Prvi orkester z imenom Putujuči zemljotres (Potujoči potres) iz Škofje Loke, se je med drugim proslavil tudi z nastopoma za Unicef (1993) in skupaj z drugimi udeleženci Projekta pregnanci v prispevku slovenske televizije na evrovizijskem tekmovanju videospotov zasedel drugo mesto (1994). Najodmevnejši med številnimi koncerti tolminske najstniške zasedbe Mašta može svašta (Domišljija zmore marsikaj), je bil julija 1995 v dvorani Sveta Evrope v Strasbourgu. Korak z njimi so z malce skromnejšimi, a za njih toliko bolj pomembnimi nastopi lovili njihovi mlajši bratje in sestre v orkestru z imenom Buduća mašta može svašta (Prihodnja domišljija zmore marsikaj).

Etbin pod okriljem Centra za socialno delo Ljubljana-Center in ljubljanskega Zavoda za poklicno svetovanje Izida, s slednjim že poldrugo desetletje, vodi glasbene delavnice na počitniških taborih, v otroških vrtcih in šolah po vsej Sloveniji.