eng
Etbin header

Etbin oblikovalec

Etbin na dvorišču

Že kot dijak ljubljanske Šole za oblikovanje je Etbin svoje grafično oblikovanje vsebinsko osredotočil na prezentacijo kulture, umetnosti, izobraževanja, sobivanja z naravo, moralno in etično neoporečnega socialnega delovanja, skratka – svobodnega mišljenja, samosvojega in trendov osvobojenega obnašanja.

Enaka načelnost je prisotna tudi na ostalih področjih Etbinovega kulturniškega delovanja, od pedagoškega do socialnovzgojnega in ne nazadnje pri ustvarjanju glasbe, ki jo že več kot polčetrto desetletje izvaja na klasični kitari in drugih glasbilih, samostojno ali s pomočjo komornih instrumentalistov. Svoja glasbena dela je izdal na različnih nosilcih zvoka. Oba ustvarjalna izraza tako likovnega kot glasbenega je Etbin združil v skupinskem delu v multimedijskih performansih, ki jih je v različnih umetniških zasedbah soustvarjal od sredine sedemdesetih do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja in so segli v širši evropski prostor.

 

BIOGRAFIJA

Etbin Stefančič Edi se je rodil 8. decembra 1952 v Ljubljani. Leta 1967 se je vpisal na grafični oddelek Šole za oblikovanje (zdaj Šola za oblikovanje in fotografijo) v Ljubljani. Po zaključku šolanja je kot kandidat šole, preko tedanje Zveze mladine Slovenije in mednarodne organizacije za izmenjavo študentov YFU (Youth For Understanding) odšel na enoletno izpopolnjevanje v ZDA (Theodore Roosevelt High School, Des Moines, Iowa). Leta 1972 se je vpisal na ljubljansko Pedagoško akademijo in dve leti kasneje kot absolvent poučeval likovno vzgojo na osnovni šoli v Škofji Loki. V času študija je likovno in tehnično urejal študentski list Tribuna (1972–1974) in za tem literarno revijo Problemi (1977–1982). Leta 1982 je postal član grafične sekcije Društva oblikovalcev Slovenije (DOS).

Od leta 1983 je samostojni ustvarjalec v kulturi kot oblikovalec, dve leti kasneje pa je razvid dopolnil še z glasbenim statusom instrumentalista. Javnosti se je z lastnimi glasbenimi deli za klasično kitaro, tudi druga glasbila in njih sestave, prvič predstavil dvanajst let prej. Etbin je član Slovenskega glasbenoinformacijskega centra (SIGIC, 2005) in rekonstitutivni član Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren v Ljubljani (1987). Poleg celostne grafične podobe je zanj, njegovo založbo in druge projektne ustvarjalce v več kot dvajsetih letih sodelovanja oblikoval številne logotipe, znake, naslovnice knjig, vstopnice in plakate za prireditve.

V obdobju 1975–1992 je glasbeno in likovno soustvarjal multimedijske performanse v umetniških zasedbah Om produkcija, AVI – Avdiovizualni inženiring, Cavis, Most in Inštitut Egon March.

Najbolj ga kot oblikovalca vidnih sporočil privlači neposrednost simbolov, strnjenega sporočanja s pomočjo črke in odnosa med prvinami likovnega izraza. Tako se je lotil izdelave zaščitnih znakov, logotipov, tipografskega oblikovanja, največji del njegovega likovnega opusa pa predstavljajo plakati, naslovnice knjig in nosilcev zvoka.

Grafična dela je predstavil na vsega dveh samostojnih razstavah: v Mladinskem kulturnem centru v Kopru (Plakati, 1984) in v galeriji KUD France Prešeren v Ljubljani s pregledom grafične podobe društva ob njegovi deseti obletnici (Podobe na ogled, 1997).

Skupinskih razstav se je večinoma udeleževal z grafičnimi deli, na razstavi DOS v Likovnem razstavišču R. Jakopiča pa je leta 1988 predstavil objekt Svetlobni degenerat. Samopromocijski glasbeni plakat, katerega soavtor je Andrej Trobentar, je bil v izboru skupinske razstave Slovenski (nekomercialni) glasbeni plakat devetdesetih v galeriji KUD France Prešeren v Ljubljani (2003). Mala retrospektiva plakatov in drugih publikacij (več kot 14 del, pretežno pod psevdonimom Ediscroato) iz obdobja 1976–1999 je bila leta 2005 prikazana na razstavi Prva linija v okviru 26. grafičnega bienala Sunek / Thrust v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani. Na filmskem platnu Katedrale v Šiški sta bila septembra 2011 v izboru pregledne digitalne razstave fotografij in plakatov 'NOVI ROCK (1981–2000)' predstavljena plakata Novi rock '81 in Novi rock '82.

Etbin je dobitnik nagrade Zlata ptica na področju oblikovanja (1974) in Majskega priznanja KS Milan Majcen v Ljubljani (1976). V času bivanja v ZDA so bili nagrajeni trije plakati: Only One Earth (častna nagrada države Iowa, razstavljen v Art Center Des Moines, Iowa, ZDA, 1971), Fire Prevention (plaketa City of Des Moines, Iowa, ZDA, 1972), in Help the Handicapped (nagrada Veterans of Foreign Wars, Iowa, ZDA, 1972). Pohvale DOS je dobil za oblikovanje naslovnice – plakata glasila Tribuna Lenin (1974), koncertnega plakata Pankrti – Svoboda '83 in ovitka plošče Pankrti – Svoboda '82, ovitka za prvo slovensko računalniško kaseto ZX-Spectrum (1984) in ovitka za zvočno kaseto Cavis negra (1986).

V knjigah Staneta Bernika Plakat in znak (Ljubljana, 1989) in Slovenski plakat devetdesetih let (Ljubljana, 1997), sta bila objavljena plakata Pankrti – V službi njenega veličanstva (1983) in Etbin – Tristiae et hilariae (1996). Večje število publikacij, ki jih je oblikoval, je objavljeno v katalogu Prva linija, spremljevalne razstave Sunka, 26. grafičnega bienala Ljubljana (2005).